Toude.fi

Ladataan…

Rekisteröidy

Artikkelit - Teknologia - 21.11.2021

Ruokaa ilmasta

Silloin kun tulee fiilis hieraista silmiään, on tullut luettua jotain uskomatonta. Tälläkin kertaa näin tapahtui itselleni, nimittäin luin artikkelin Solar Foods nimisestä yrityksestä ja kuulin heti perään siitä radiossa.

Solar Foods on siis Suomalainen yritys, joka yrittää keksiä uutta ratkaisua globaaliin ruoantuotantoon. Eihän tässä vielä se jännin osuus ole vaan siinä, että tämä yritys tuottaa ruokaa ilmasta teknologiallaan jolla hiilidioksidista tuotetaan sähköenergian avulla mikrobimassaa, jota voidaan hyödyntää ravintoproteiinina.

Tätä ilmasta tuotettua proteiinijauhetta Solar Foods kutsuu soleiiniksi ja ilmeisemmin termi kuin teknologia lisenssoidaan jossakin vaiheessa, tällöin tällä Helsinkiläisellä yrityksellä on käsissään varmasti yksi merkittävimmistä yrityksistä mitä tulee elintarviketeollisuuteen.

Ruokaa Avaruuteen ja Marsiin!

Toiminnan aloitus sijoittuu 2017 kesälle, jolloinka Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston yhteiseen projektiin joka onnistui tekemään ruokaa ilmasta, keksintö sai samalla roimasti kansainvälistä huomiota, eikä ihmekkään! Samassa rytäkässä vuosien kuluessa rahoitusta tippui eripuolilta jos jonkin verran, esimerkiksi Business Finland tarjosi yli miljoona euroa, Lifeline, Green Campus Innovations, jopa Ålandsbanken tarjosi itämeriprojektilta 50 000€ rahoituksen.

Se mikä tästä tekee merkittävää on se, että 2021 yrityksellä oli tavoitteena tuottaa 100 tonnia proteiinia ja pääsi mukaan Euroopan avaruusjärjestön yrityshautomoon, jonka tavoitteena on valmistaa ruokaa Mars planeetalla 40-litraisella bioreaktorilla jolla voidaan tuottaa kuusihenkisen miehistön tarvitsemat proteiinit.

2019 syyskuussa Fazer-konserni ja Solar Foods kertoivat solmineensa kumppanuuden. Tällöin rahoitusta saatiin Fazerin lisäksi Holdix Oy Ab:lta, Turret Oy Ab:lta ja Lifeline Venturesilta. 2020 Huhtikuussa yhtiö oli kerännyt 4,3 miljoonaa euroa rahoitusta. Kesällä yhtiön pilottilaitos tuotti 300grammaa proteiinia päivässä. Se kertoi tavoittelevansa parin vuoden päästä 100 kertaa nykyistä suuremman laitoksen, noin jalkapallokentän kokoinen laitos. Tehtaita voisi rakentaa esimerkiksi sellaisiin paikkoihin, joissa ei voida tuottaa ruokaa nykymenetelmillä, mutta joissa on aurinko ja tuulienergiaa kuten: Saharassa, arktisilla alueilla tai jopa avaruudessa.

2022 loppuun mennessä tulisi 20 erilaista kuluttajatuotetta, meijerituotteiden ja lihan korvikkeiksi.

Miten se toimii?

Solar Foods kehittää ilman ja sähkön avulla uudenlaista proteiinia. Yrityksen tavoitteena on kehittää hiilineutraalia toimintaa niin, ettei ruuantuotantoon tarvitsisi maataloutta ja näin vapautuneet maa-alueet voitaisiin muuttaa metsiksi ja muiksi hiilinieluiksi. Samalla myös maatalouden ravinnevalumat ja niistä johtuvat vesistöongelmat vähenisivät.

Proteiinin tuotanto tapahtuu metallisessa bioreaktorissa, jossa kasvatus tapahtuu suljetuissa olosuhteissa sähkön avulla. Proteiinia tuottavia mikrobeja kasvatetaan farmentoinnilla. Farmentointi on biotekninen prosessi, jossa kasvatetaan elävää mikro-organismia, kuten hiivaa, hometta tai bakteereita, jonkun hyödyllisen tuotteen tuottamista varten. Solar Foodsin ratkaisusta ”villistä, puhtaasta luonnosta, Suomalaisesta maaperästä” saatuja mikrobeja ruokitaan hiilidioksidilla, vedyllä ja pienellä määrällä hivenaineita. Menetelmässä käytettävä mikrobi pystyy valmistamaan hiilidioksidista aminohappoja, proteiineja, hiilihydraatteja, lipidejä ja vitamiineja. Mikrobi monistaa itseään vedyn energialla ja hiilidioksidin hiilellä.

Solein-valmiste on vegaanista ja valmiissa tuotteessa proteiinia on noin 65 prosenttia, hiilihydraatteja 20–25 ja rasvoja 5–10 prosenttia. Solein sisältää pieniä määriä elintärkeitä alkuaineita kuten typpeä, fosforia ja kaliumia. Lihantuotantoon verrattuna yksisoluisen mikrobin viljelyn hiilidioksidipäästöt ovat noin sadasosa ja kasveihin verrattuna kymmenesosa.

Solar Foodsin tuottama proteiini on samantapaista kuin proteiini kasvissyöjien tuntemissa Quorn-tuotteissa. Ominaisuuksiltaan Solein muistuttaa soijaa ja kuivattuja leviä. Maultaan tuote on hyvin mietoa, lettutaikinassa sen maku muistuttaa vähän kananmunaa, eli sitä voitaisiin hyödyntää erilaisissa elintarvikkeissa, kuten esimerkiksi kasvipohjaisten jogurttien, smoothieiden, leivän tai pastan valmistuksessa tai lihaa korvaavien kasvipohjaisten tuotteiden raaka-aineena. Solar Foods aikoi hakea EU:n elintarviketurvallisuusvirasto ­EFSA:lta uuselintarvikkeen hyväksyntää, jotta sen tuottamaa proteiinia voitaisiin käyttää ihmisravintona. Proteiinia voisi hyödyntää myös eläinten rehussa.

Hinnaltaan ilmasta tuotettu proteiini on edullisempaa kuin eläinperäiset proteiinit. Vuonna 2019 yhtiö arvioi, että ensimmäisessä tehtaassa tuotettu Solein olisi hinnaltaan lähellä silloisia proteiinilisiä kuten herne- ja heraproteiinit. Myöhemmin hinnalla voitaisiin kilpailla myös tuontisoijan kanssa.

Tunnustukset ja palkinnot

Vuonna 2019 Solar Foods palkittiin huomattavilla tunnustuksilla.

  • Tanskan valtion tukeman Index Awars -designpalkinnon, jonka arvo oli 100 000 euroa. Palkintoa kutsutaan ”suunnittelumaailman Nobeliksi” ja se myönnetään ratkaisuille, jotka käsittelevät maailman tulevaisuuden kannalta keskeisiä kysymyksiä, kuten ruuantuotantoa, muovisaasteita ja tasa-arvoa.
  • Pentti Malaska -tulevaisuuspalkinnon, jonka arvo oli 30 000 euroa
  • The Europas: The Hottest CleanTech Startup -palkinnon

Lisäksi Pasi Vainikka sai Mission Innovation Champion -nimityksen.

Talouselämä valitsi Solar Foodsin yhdeksi vuoden kymmenestä lupaavimmista startup-yrityksistä vuonna 2019 ja 2020 

Lähteet

Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Solar_Foods
Solar Foods: https://solarfoods.fi/